Som att wallraffa i det undermedvetnaSom att wallraffa i det undermedvetna innehåller pennteckningar och drömmar.
Baksidestexten lyder:
Jag härleder referenser – undermedvetna kopplingar – till pennteckningar och drömmar från 2018 – 2020.
Boken har 78 sidor.
Den finns till salu som e-bok på Adlibris, Bokus, Bokon och Apple Books.

Här är förordet:

I denna bok kan man se och läsa om det undermedvetna i teckningar och drömmar. Det skulle ha kunnat vara titeln till båda denna och en liknande bok jag gjorde 2017. Fast jag har inte velat ha en så torr titel, utan i stället heter den förra Out of This World – Teckningar, drömmar, det undermedvetna och denna Som att wallraffa i det undermedvetna.
I serien Mytens makt, som visats på Axess tv, talar mytologiprofessorn Joseph Campbell i ett avsnitt om schamaner. Han säger att det är någon som ”fallit helt och hållet ner i sitt undermedvetna”, och att de har djupa drömmar. Jag tänkte att jag inte fallit helt ner i mitt undermedvetna, men något lite ditåt. Som att ha wallraffat i det undermedvetna.
Det var särskilt de tre månaderna jag jobbade med att montera Out of This World jag tänkte på.
Denna bok har bara 78 sidor och gick ratt snabbt att montera. Jag har undvikit att ta med teckningar och drömmar med för jobbiga och/eller snåriga förklaringar. Därför har det inte blivit lika intensivt som jobbet med Out Of This World.
Att jag så länge dagligen ”befann mig i det undermedvetna” gjorde att jag mindes drömmar mera än normalt, och även började gå i sömnen. Jag förstod inte då att det var något tillfälligt. Till min lättnad slutade det då jag var klar med boken.
Att gå i sömnen har jag gjort sedan 2016, men det sker bara efter dagar med for stor psykisk anspänning. (Bortsett från att jag är uppe och äter i halvsömnen en del.)
Redan att läsa en dröm ökar sannolikheten för att man nästa morgon minns vad man drömt.
Den israelska tv-serien Familjen Shtisel skall ha bidragit till att Out of This World blev av. I ett par år hade jag for vana att se ett avsnitt varje dag. I serien finns många scener som visar karaktärers drömmar. (Huvudpersonen är en ung konstnär.)
Mina drömmar är vanligen sammansatta av sådant som gjort intryck under dagen (eller den senaste tiden). Fast ofta också påverkat av äldre upplevelser och intryck. Ibland är drömmarna otroliga kondensat. Sinnrikare än något man någonsin skulle kunna fantisera ihop.
Jag ser drömmar som hjärnan sätt att bearbeta problem. (Även om det inte alltid är så, och drömmar också har andra funktioner, som vetenskapen fortfarande inte funnit ut av.)
Det är gestaltningar som speglar ens liv.
I ett tal som finns på YouTube talar poeten, författaren, prästen och filosofen John O’Donohue om hur man kan göra för att minnas vad man drömt, och säger sen:
”The Talmud says that a dream that is not interpreted is like a letter that has not been opened. And you know, if you’re sending yourself these letters every night, it’s kind of only courtesy to call around sometime and to kind of pick them up. Because you will, if you keep an account of your dreams, get a great sense of who you are, and what’s happening.
And like in folk traditions – especially the indian tradition in America – they really chartered their future according to the symbols that came in the dreams.”
[Videon]
Jag har haft for vana att skriva ned drömmar sedan början av 90-talet.

”Drömerfarenhet” är ett ord jag använder ibland. Det är när något kommer till mig, eller jag säger eller gör något, just i det jag vaknar. Det finns exempel på det här.
Jag har även med ett exempel på hur det kan finnas ”undermedveten logik” i det man gör i sömnen.

Mitt tecknande har över åren utvecklat sig att bli så intuitivt att saker kopplas undermedvetet på liknande satt som i drömmar.
När jag skriver ned en dröm ser jag vilka intryck som spelat in – jag skriver ned ”referenser”. På samma sätt finns undermedvetna ”referenser” till frihandsteckningarna. Jag ser i efterhand vad ”mitt undermedvetna gjort” medan jag trott jag tecknat något slumpartat, eller bara tecknat former.
Jag gör teckningarna i A4-block, så det ryms ett antal bilder (eller annat) på varje sida. Något som hela tiden sker är att annat på sidan undermedvetet påverkar.
Extra intressant tycker jag det är när någon teckning påverkat vad jag drömt. Det finns flera exempel på det här.

Om mig själv kan jag annars säga att jag har autism. (Aspergers syndrom) Jag har tecknat hela mitt liv och huvudsakligen gjort pennteckningar sedan 2006.
Det finns gott om fåglar i teckningarna sedan jag matar kajor som kallar på mig från mina vindsfönster.

Teckningarna och drömmarna är från 2018 – 2020. Texterna är for det mesta hämtade ur dagböcker, ritblock eller mina två hemsidor.
Några av teckningarna finns också i en liten konstbok jag gjort som heter Andeblomma.
På lanterna.nu lägger jag varje månad en ny teckning i den speciella ram som finns på omslaget, vanligen med förklaring. Jag kallar de I ramen…[månad]. Ett antal sådana bilder finns med här.

Hoppas boken kan ge utbyte!


Här är innehållspunkterna i bokens början, med länkar till det som ligger ute:

Teckning som kommit utifrån musikvideo med Enya
[Se I ramen november -18]

Får möta min mor i en dröm om livet efter döden

Teckning utifrån den kristna filmen Camino
[Se I ramen december -18]
 
En dödens ängel i teckning och dröm, och det motsatta

Gör något i sömnen som knyter an till en teckning som kommit utifrån en dokumentär. – Om förtryck
[Se I ramen januari -19]

En teckning och Seinfeld ger en dröm återknytande till en föreläsning ca. 2006
[Hela förklaringen till I ramen september -18]

”Andarnas hus” – En drömerfarenhet med teckningar som förklaring

En brexitmardröm

 Från efter att coronaviruset hade kommit
Flera av teckningarna som varit I ramen…[månad] finns i boken.
Se också presentationen på min icke mobilanpassade hemsida lanterna.nu