Från uppväxten: Autism, kärlek till naturen och tro.

Ur Out of This World – Teckningar, drömmar, det undermedvetna.

 

 

Boken börjar med några teckningar med förklaring, sedan följer detta:

En tangerande drömbeskrivning ur samma bok:

Jag har haft en otroligt speciell dröm en gång, som knyter an till Hundertwasser. Jag var förtjust i en tjej 2007. Jag har inte kunnat somna på dagen nånsin, men jag hade en gång en sexuell fantasi om henne i halvsömnen, och drömde då jag somnade från den. Jag har läst i en konstbok – om jag nu minns rätt, det är inte säkert – hur Hundertwasser blivit lärare (P.S. Docentur.) på en konstskola. Han gjorde nån sorts kupp av det. Han satte eleverna att måla en sammanhängande linje, i spiral, runt skolan, från topp till botten på utsidan. (Jag kan inte orka att kolla så det blir säkert korrekt återgett.) Vet inte om det var det från början eller blev så, men det slutade med att han och eleverna ockuperade byggnaden, vad jag minns. Detta har i drömmen knutits samman med en väldigt intressant dokumentär jag sett om byggandet av Turning Torso. Det var svårt för arkitekten att få igenom allt. Men han visade teckningar på hur han fått idén. Det var bild på en vriden manskropp. Vridningen motsvarar i drömmen Hundertwassers spirallinje. Jag drömde att jag plötsligt var inne i Turning Torso, och det var en spirallinje, som Hundertwassers, ritat ner över hela väggarna. På insidan i stället för utsidan alltså.


Jag är inte särskilt upptagen av Hundertwasser, om det verkar så. Följden av saker i denna bok är improviserad.
Jag hade en affisch med en annan målning av Hundertwasser då jag var 18 – 20 år, och jag tror hans naturbilder och organiska formspråk påverkat mig. Han var tydligen väldigt engagerad i naturen. Som jag nämner i beskrivningen av bilden Trädmannen (sidan 40) övergick jag i min barndom från att tro på Gud till att tro på Naturen. Naturen blev min ”religion”. Bilden Noahs ark [Den är del av förklaringen till några teckningar innan.] har en ram med texten: ”You are a guest of nature. Behave.” Jag har vurmat för indianer och andra naturfolk sedan barndomen, och sedan arton års ålder har jag sagt att jag älskar naturen, så jag identifierar mig starkt med ett sådant budskap. Naturen, andlighet och religion har kopplats för mig. Det syns på flera sidor i boken Pennteckningar. På en sida finns t.ex. en kyrka tillsammans med en liten indian.
Bredvid en teckning gjord då jag var 18 eller 19.


Då jag var ung och identitetssökande landade jag mig, som man kan se, i ”hippiefållan”. Men viktigare var min autistiska vilsenhet. Jag skapade mig en illusionsvärld i mitt huvud. Tyvärr har jag inte kvar mina dagböcker från då, men den viktiga grejen med illusionsvärlden var att ord inte behövdes. Dagböckerna var fulla av problem med ord – m.a.o. problem med kommunikation, vilket ju är vad man har med autism.
Jag har aldrig rökt hasch eller haft några problem med berusningsmedel. Hippiestuket föll av då jag var 20. Illusionsvärlden rasade redan då jag avslutade min gymnasieutbildning vid 19.
Utan att gå närmre in på det tar jag t.h. in en teckning jag nyligen gjort, som tangerar hippietemat. Fast återigen har jag tecknat det jag tecknat omedvetet.

På min tyska Tv-kanal, 3SAT, hade de en dag gurutema, med en väldigt dålig film som jag såg början av. Det var dansande sektmedlemmar i Schweiz som slöt sig till en Tyrolerfest, med kaos som följd.
Jag ogillar humor av sorten ”Titta, hen är pinsam!”, så jag ville inte i efterhand tro att det var något sånt jag tecknat, med omedvetet är det ändå det jag gjort. Det var inte ens avsikt att göra en kvinna, utan jag tyckte en form såg ut som en kvinnas hår, så då blev det en kvinna. Otypiskt mig.


Tillbaka till innehållspunkterna.

Förordet till Out of This World – Teckningar, drömmar, det undermedvetna.