Dröm om farsan utifrån Krzysztof Kieslowskis Den Vita Filmen.

Vidare med de kvarvarande drömmarna ur Track A-dagbok 8.
En intressant dröm om farsan och mig utifrån Krzysztof Kieslowskis Den Vita Filmen:

Det finns ofantligt mycket att skriva nu, men jag vill bara skriva ner en speciell dröm, sen man glömmer  den annars.
Jag jämför min situation med farsans mycket, och jag gjorde det igen i gårkväll. Jag drömde i natt att han var helt annorlunda än han var i verkligheten. Han hade ju verkligen ruggiga kommunikationsproblem och
mindervärdeskomplex. Komplex pga. hur han inte fick till kommunikationen, vilket ju beror på att han, som jag, hade Aspergers syndrom. Synd jag inte skrev ner drömmen på en gång, för nu har jag glömt saker. Men han var plötsligt jätteföretagsam och högfungerande i förhållande till andra. Referensen är Den Vita Filmen, av Kieslowski, som jag såg i gårkväll. En tafatt man går in i nya affärsroller – blir en annan, och får till det. Min tolkning av filmen är att han går från att ha varit oskuldsfull vit till att inte vara det längre – kanske. Medan kvinnan, spelad av Julie Delpy, går från att ha varit brutal, ”svart”, till att bli vit på slutet. Min association, som jag tänkte på i gårkväll, och som återkopplar till farsan, är hur Jesus
säger att det kommer vara många av de första som skall bli de sista och många av de sista som skall bli de första. Jag fattar betydelsen, och tänkte på det i går. Farsan brukade säga att ”De sista skall bli de första.” Han läste inte bibeln, men sa ständigt detta. Det är konstigt utifrån att han var en förmögen tandläkare [förtidspensionerad dock], men det berodde på att han kände sig så värdelös. Så det är tangeringar från filmen till farsan.
I drömmen hade han fått med mig någonstans. Han talade på flytande engelska med ett par män. Vad det än var hanterade han allt förbluffande flytande och perfekt. Jag tänkte i går på allt som hackar och blir fel i
kommunikation, sen jag har AS. Jag hade lagt textstyckena om detta, ur Dokumentation av en masspsykos [bok], på en appendixlänk till hemsidan. (Inte lagt ut än.) Så i drömmen är det fantastiskt att se hur briljant farsan hanterar kommunikationen, och vad det nu var de talade om. Affären eller nåt annat. Minns inte. Nej, det är det tråkiga att jag inte skrev ner det direkt, för det var mera intressant. En annan deldröm. Men jag var med honom – följde honom – ute. Jag drömmer ju att jag är ute och går fastän jag inte kan det.
I slutet av drömmen går farsan ner en smal, liten ravinbrant. Det refererar till en ravin som han i filmen kastas ner i efter att ha misshandlats. Hur som helst skall jag följa farsan. Han har kommit ner, men för mig blir det nu livsfarligt. Livsfarlig klättring. Jag hade det en gång i Andorra, då jag var tjugo. Jag var nära att falla från en kant högt uppe i ett berg. Skulle ha dött om jag fallit. Hur som helst vaknade jag från drömmen i det livsfarliga läget.
Jag tänkte i går igen på hur ingen någonsin sa nåt bra om farsan. Tänkte, som ofta, på en otroligt speciell kväll med honom, då vi var i gamla stadsdelen, och jag uttryckte det positiva med honom. Det blev något fantastiskt för oss båda två. Jag tänkte i går på just det ena jag ärvt från honom, som kommer från farmor, nämligen finkänsligheten. Detta tangerar också filmen. I situationen i gamla stadsdelen hade vi kommit ifrån varandra. Jag såg plötsligt farsan springa och ropa mitt namn. Som han fått ett ljus och nu sprang efter det. I drömmen var det i stället jag som följde farsan. Parallellen i filmen är att mannen verkar naiv på ett sätt så man inte skulle tro han kunde bli en affärsman. Jag tänkte att jag aldrig skulle få till nåt sånt som han gjorde. Och jag har tänkt så om farsan: Att han hade AS, och ett mått av naivitet kanske, men ändå kunde bli framgångsrik (i yrket) tandläkare. Jag skulle inte kunna bli framgångsrik någonting på det sättet han blev. Morsan var väldigt naiv, och jag har ärvt hennes naivitet. Jag ser inte det som nåt dumt – som man brukar använda ordet ”naiv” – men man är ju inte i stånd att t.ex. göra affärer överhuvudtaget. Jag har påverkats av hur Robert kallade det naiva i människan för det mänskliga.
P.S. Farsans perfekta engelska refererar också till filmen. Mannen låg en kväll och övade franska efter en kassett. Jag tänkte att jag inte hade vad som behövdes för att göra en sån grej, målinriktat. Så jag tänkte ”lågt” om mig själv i vad jag kan, allmänt.


Tillbaka till innehållspunkterna.

Förordet till Out of This World – Teckningar, drömmar, det undermedvetna.