Berättelse om flykten och löftet till livet

Detta är texten på en länk på hemsidan Robert hade. På startsidan fanns denna ingress:

– Mitt fredsarbete började på flykten från koncentrationsläger…..
– tackade mina fiender och speciellt den mannen som misshandlade mig under den första dagens förhör: (sparkar mot smalben) – ”Skjuter dig som en hund” – ”Nej, kulan kostar pengar” – med handflatan mot mitt vänstra öra – hör bara med högra örat – han pekar mot parken utanför – ”Vi skall hänga dig” –
– vakuumtillstånd i huvudet… – och en vecka senare, på flykten – tackar jag mina fiender medvetet första gången – och sedan dess alltid förtroende med livet – mina fiender är mina vänner – utan att de har vetskap om det –

Närmare berättelse om flykten – och löftet till livet:

Utanför Leningrad: – tackade min fiende – yrkesmisshandlaren; fysiskt och psykiskt – från morgon till kväll – tortyrkammaren – en lång mörk korridor – andra våningen tsarpalatset i Gatchina – ena ändan av korridoren; fönster mot parken – – fram och tillbaks mot mörker och ljus – handflatan framifrån (inga knytnäveslag) – sparkar mot smalbenen bakifrån och knuffar: ”Skjuter dig som en hund” – på sekunden växling mellan brutalitet och en mänsklig ton: ”Nu går vi in och du får berätta – dagen lång – in till förhörsrummet och ut till korridoren – första dagen, vid skymning, för han mig för första gången fram till fönstret: ”Skjuter dig som en hund” – sparkar framifrån – ”Nej, kulan kostar pengar” – med handflatan mot mitt vänstra öra – hör jag bara med högra – han pekar mot parken utanför – ”Vi skall hänga dig” – – vakuumtillstånd – för orden (bli hängt) – tiden står stilla – strax efter förs jag ut mellan två maskingevär – som en ko på isen i parkens vattenkanal – franskinspirerad bro (tanken kom: ”Jag borde ha blivit likplundrare.” – skulle haft militärstövlar med spik) – förs till torget – med en öppen port (mitt emot polishuset) med en hängd man – förs in i arrestrummet i polishuset med tanken att byta plats med den hängda mannen nästa morgon – natten tidlös – – för att slippa bli hängd; att kunna springa och bli skjuten i stället – (en befrielse): – Jag slår av klackarna från mina stövlar och lägger klacken in under hälen i stöveln, och med detta fick jag spikar till mina stövlar, för att kunna springa på den isiga gatan – i tanken var jag fri från vakuumet i korta stunder – tidens växling med evigheten – – ett par veckor tidigare hade bysmeden, trollgubben, spått i min hand att ”du blir 33 år gammal” och nu hoppades jag att farbror Vasas spådom icke skulle vara spådom utan verklighet – tiden stod stilla – flykt – spikar under hälen var friheten att bli skjuten – blev ej hängd……
– rädslan var borta då jag fattade:……. hade fått med mig från barndomen: – självmorden var hängning i trakten, och de vuxna viskade om det; – att det var värre brott än mord – (när det talades om mord var det högt med beskrivningar hur det gick till)………
– efter några dagar kördes vi fyra pojkar i bil fram till en taggtrådsport – före detta militärkasern – byggnaden fyra våningar och ca. 50 meter lång – vi förs in genom taggtrådsporten i inhägnaden – (det var allmänt känt att det var dödsfångläger)
– Mina vänner, medfångar Elmar, Kalle och Ville blev ångestparalyserade när dubbelporten stängdes och vi stod inne med vakten med kulsprutan – några steg längre bort säger Ville, nästan viskande: ”Vad är du glad för?” – jag säger: ”Har ni inte märkt; våra namn har inte kommit med – vi är namnlösa – nu gäller det fly vid första tillfälle, och när vi kommit hem säger vi att vi blivit släppt – och ingen får reda på att vi flytt”……
– I lägret, nu på förmiddagen, fanns endast ett tiotal krigsfångar (på dagarna var fångarna på vägarbeten) – på backen styckades med yxa hästkadaverben – benflisar flög och några fångar slogs om dessa flisar – vid köksvagnen, i en pissoarränna, där sköljdes inälvor, letades i gödselvatten slamsor…..
– tre kvart senare: en dikeskörning i ena ändan av taggtrådsstängslet – från dörröppningen ser jag vakten passera att se närmare på olyckan – utan den minsta tvekan; språng mot taggtråden – ca. 30 meter – gled mellan trådarna som vore jag fisk – först utanför vände jag mig om och såg vakten fortsätta mot den andre vakten – (snö på marken) – för att komma utom synhåll från vakterna återstår en lika lång sträcka, att komma bakom ett hus – mitt beteende var som en tjäder som låtsas skadat och missleder reven och med detta räddar ungarna (ungarna är viktigare än det egna livet: – jag går – kroppsspråket: låtsas som om jag aldrig varit inne bakom taggtråd……
……… – dagen efter på kvällen är jag i grannbyn hos pappas syster, och nästa morgon: träffar med min kusin min far i skogen och talar om att jag flytt, och väntar att de andra också skall fly – pappa får uppdraget att varje dag, morgon och kväll, besöka de tre familjerna och uppmuntra dom, men inte tala om att jag är på flykt och gömmer mig – att jag kommer inte hem före dom andra har kommit – efter tre dagars väntan går jag 25 kilometer tillbaka till fånglägret för att visa mig och uppmuntra mina vänner att fly – dom fanns inte där, och när jag återkom till mitt gömställe hade fem minuter tidigare pappa varit där och talat om att mina vänner var hemma –
– vi umgicks från -41 till -43 på hösten – söp och festade utan att varken dom eller jag frågade hur vi hade flytt – själva vistelsen i fångenskap var tabu tills vi kom till Finland – då var vi i säkerhet. (Dom hade flytt från järnvägsstationen när alla civilister skulle transporteras till Tyskland.)
– På skogsvägen, tillsammans med min kusin, tre kilometer på väg till mitt gömställe hos honom sades inte ett ord – i tanken gav jag ett löfte till livet, att jag skall ägna mig åt att ta reda på vad människa är och rädslan (oberoende av vilket yrke jag kommer att ha) – forskningsmetoden skulle vara hemlig och min hemlighet skulle jag ta med mig i graven om jag inte nådde fram med svar på frågan – (i tanken 90 år) –
– jag var framme 1970 och förberedde mig att lägga fram mitt forskningsresultat på tre kvart på FNs miljökonferens, Alternativt Forum, i Stockholm -72. En presentation av forskningen och metoderna på vilket sätt andra oberoende forskare skulle kunna förkasta eller bekräfta – och det skulle ta dem fem år –
– och nu i efterhand – jag har väntat på att någon annan skulle kommit på spåret –
– ingen ljusning – gamla svarta säcken: ’människan är född egoist’ – egoismen är den äldsta uppfinningen, och den uppfinner barnet varje gång för att kunna överleva förtrycket –
– på tre kvart timme, på Klara polisstation, var det enda jag fick fram: – i polisrapporten noterades yrket ’allvetare’ – (resten visade sig vara för tidigt och därmed omöjligt) – här upprepar jag är starten……….


Robert Jäppinens texter